Sleva na software ProGEO

KARTOGRAFIE VEŘEJNÁ SPRÁVA

Pocitová mapa Moravské Třebové

Svitavský deník otiskl 26. ledna 2016 rozhovor s místostarostou Moravské Třebové. Pavel Brettschneider v rozhovoru říká, že pocitovou mapu představili na veřejném fóru, a občané města mohli vyjádřit své pocity zapíchnutím různobarevných špendlíků do mapy.

casopis-geobusiness-pocitovamapa-moravska-trebova-spendliky-12400797_10156442750625224_1346941983188092575_n.jpg
V Moravské Třebové mohli 18. ledna 2016 místní občané vyjádřit své pocity prostřednictvím barevných špendlíků. /foto: facebookový profil Jiřího Pánka

Mapa bude také na webu, kde lidé budou značit svá špatná, dobrá i krásná místa. Nasbíraná data posléze vyhodnotí odborná skupina z Univerzity Palackého v Olomouci.

Pocitové mapy je zahraniční koncept, který do České republiky přinesl Jiří Pánek. Na svém facebookovém profilu k pocitovým mapám píše, že v jeho případě jde „částečně o grant, částečně o komerční výzkum, částečně vlastní aktivita…„.

casopis-geobusiness-pocitove-mapy.jpg.png

Výsledky z pocitových map se dají využívat v řízení měst, při územním plánování, při řešení místní agendy veřejného prostoru.

Mapy totiž umí prezentovat prostorové informace v srozumitelné a široce akceptovatelné formě. Tzv. mentální mapa hraje důležitou roli především v prvních fázích tvorby prostorových představ a informací o našem okolí.

(Pozn. redakce: Proto je také tak těžké se odněkud odstěhovat, protože když svůj prostor nosíte ve své hlavě s sebou, tak je vám v něm příjemně.)

Pocitové mapy mohou pomáhat aktivně zapojit občany nejen do sběru informací o veřejném prostoru, ale také ve vyjádření názorů na lokalitu, ve které bydlí.

Podívejte se, kde všude už pocitové mapy použili pro zjištění pocitů místních občanů

[zdroj: www.pocitovemapy.cz]

/* ]]> */