Sleva na software ProGEO

GNSS

GSA vydává technologickou zprávu o vývoji GNSS

gsa-gnss-technology-report-2020-f

Evropská agentura pro GNSS (GSA) vydala svoji třetí GNSS Technology Report 2020 – zpráva obsahuje analýzu a nejnovější trendy ve vývoji GNSS technogií.

GNSS průmysl se postupně dostává do mainstreamu. Na trhu je celá řada multifrekvenčních přijímačů, které mohou získávat signál ze čtyř globálních navigačních družicových systémů (Global Navigation Satellite System, GNSS) s více než stovkou družic v provozu.

Zpráva vychází již potřetí s dvouletým intervalem, první zprávu GSA vydala již v roce 2016.

obalka-gsa-gnss-technology-report-2020

Třetí vydání zprávy začíná kapitolou o technologických trendech, které jsou společné pro všechny segmenty. Pojednává také o ochranných opatřeních proti rušení a spoofingu GNSS signálu, a vysvětluje, co dokáží společně 5G síť a další technologie a senzory v kombinaci s GNSS.

Normou se stává tzv. multikonstelace, díky čemuž se celé GNSS odvětví pohybuje směrem k širokému přijetí multifrekvenčních přijímačů, a to i pro spotřební elektroniku s omezeným výkonem a náklady.

Oblíbenou frekvencí se podle autorů zprávy stala frekvence Galileo E5, protože ji v současnosti již používá přibližně 20 procent všech GNSS přijímačů na trhu.

Speciální sekce nazvaná Space Data for Europe vysvětluje, jakou roli hrají systémy Copernicus a Galileo v Evropském kosmickém programu při správě a využívání dat. V sekci jsou také popsány vize změn ve společnosti a ekonomice a výhody, které lze očekávat od probíhající digitální transformace.

Do budoucna se chystají nové služby jako je Galileo High Accuracy Service (HAS), Galileo Open Service Navigation Message Authentication (OS-NMA) a Commercial Augmentation Service (CAS). Ty mají dramaticky zvýšit přesnost a spolehlivost GNSS.

Úplnou zprávu o uživatelské technologii GNSS za rok 2020 si můžete stáhnout z webu GSA (případně využít lokální kopii na GeoBusinessu).

/ úvodní foto archiv ESA

/* ]]> */